YIN YOGA BIJ PRAKTIJK MOVERE

Aanmelden voor het najaar 2020 is nu mogelijk

Praktijk Movere start in het najaar opnieuw met een serie Yin Yoga lessen. Deze worden aangeboden door een gespecialiseerde docent, Marjan Springelkamp. Yin Yoga sluit nauw aan bij fysiotherapie, bekkenfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en haptonomie zoals wij dat voorstaan binnen onze praktijk. Ook past het in onze missie van het aanspreken op het zelfherstellend vermogen.

Yin en Yang
Binnen de Chinese filosofie symboliseren Yin en Yang de dualiteit in de wereld om ons heen. Deze tegenstellingen kunnen niet zonder elkaar bestaan. Yang vertegenwoordigt het mannelijke en staat voor beweging, verandering en activiteit. Yin verwijst naar het vrouwelijke en staat voor stilte, kalmte en zelfzorg. Tijdens Yin Yoga ligt de focus op het bindweefsel. Bindweefsel verbindt in bepaalde gelaagde patronen spiergroepen, gewrichten en organen met elkaar. Aan deze Yin weefsels wordt vaak weinig tot geen aandacht besteed tijdens actieve yogastijlen zoals in het Westen meestal wordt beoefend. Yin Yoga is in essentie een verstillende heilzame beoefening.

Ontspannen te midden van ongemak
Tijdens een Yin Yoga houding blijf je precies waar je bent, in het moment. Het lang aanhouden van houdingen kan soms ongemakkelijk voelen en intensief zijn. Door met aandacht een grens te voelen en deze te respecteren, ontdek je vervolgens dat je verder kan.  Door rustig je ademhaling te blijven volgen, ontwikkel je het vermogen om te midden van eventueel ongemak ontspannen te blijven. Troostend is dan de gedachte dat de gewrichten hierbij gevoed worden en blokkades worden opgeheven. Yin Yoga nodigt je uit om een meer flexibele en open houding naar jezelf en het leven te ontwikkelen, zowel fysiek als gevoelsmatig.

Geschikt voor iedereen
Yin Yoga is geschikt voor iedereen: van erg stijf tot super flexibel, van helemaal nieuw in yoga tot zeer ervaren. Een belangrijke vaardigheid die je leert ontwikkelen tijdens het beoefenen van Yin Yoga is geduld. De belangrijkste hulpmiddelen zijn de zwaartekracht en de tijd. Binnen de vorm en de techniek van de houdingen is er ruimte en vrijheid om de houdingen aan te passen aan jouw specifieke lichaam. Je ontspant je spieren en laat je ademhaling vertragen. In plaats van jezelf actief naar een houding toe te bewegen, laat je je lichaam langzaam aan de houding wennen. De rek op het bindweefsel stimuleert tot de aanmaak van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof dat het zelfherstellend vermogen van ons lichaam activeert. Er ontstaat meer bewegingsruimte; je voelt je gezonder en vitaler.

Docent AnnaMaria Springelkamp 
“Sinds 1980 ben ik fysiotherapeut. Halverwege de negentiger jaren ben ik mij gaan specialiseren tot haptonoom en ben ik me steeds meer gaan toeleggen op het begeleiden van mensen met spanningsgerelateerde klachten. Ontspanningstherapie, haptonomie en later mindfulness zijn de pijlers geweest waarop ik mijn therapie baseerde. De laatste jaren is daar de Yin Yoga bij gekomen, waarin alles samenkomt. Het is voor mij een prachtige weldadige combinatie voor lichaam en geest. Ik mag wel zeggen dat ik het een voorrecht vind van mijn passie mijn werk te hebben kunnen maken.”

Cursusinformatie
De lessen worden gegeven op de dinsdagmiddag van 13.15 – 14.30 uur. De locatie is Praktijk Movere in de Verdieping, de voormalige Mariakerk, Nieuwe Akkers 18 te Paterswolde.

Aanmelding:
Wanneer u wilt deelnemen aan de Yin Yoga lessen ontvangen wij uw opgave graag zo spoedig mogelijk. U kunt dit doen door een mailbericht te sturen naar info@praktijk-movere.nl onder vermelding van Yin Yoga of te bellen naar 050 3091864. Er kunnen maximaal 12 cursisten deelnemen.

Praktijk Movere
Nieuwe Akkers 18
9765 GC  Paterswolde
T: 050-309 18 64
E: info@praktijk-movere.nl
BTW-id: 

Maandag8.00 - 18.00 uur
Dinsdag8.00 - 21.00 uur
Woensdag8.00 - 18.00 uur
Donderdag8.00 - 21.00 uur
Vrijdag8.00 - 17.00 uur
WIJ BRENGEN
IN BEWEGING